Floreren met hindernissen


Floreren door Focus bestaat nu ruim een half jaar. In die tijd heb ik zelf ook een hoop geleerd over floreren en over focus, zoals de volgende vier punten:
 

1. Floreren betekent niet dat alles meezit

Het woord floreren klinkt fijn en daardoor lijkt het misschien of je pas kunt floreren als alles meezit.

Dat is zeker niet het geval.

Floreren zit veel meer in kansen zien en meebewegen met wat er gebeurt.

Hindernissen zijn er nog steeds, je gaat er alleen anders mee om. Om te floreren is het misschien zelfs wel nodig dat je niet eens verwacht dat alles makkelijk gaat. Dat je tegenslag verwacht.

Niet in de zin dat je vooraf al denkt dat alles misgaat. Dat zeker niet. Mensen die floreren staan positief in het leven.

Maar het is nou eenmaal een feit dat dingen misgaan. Soms is dat een pandemie en soms is dat een marketingplan dat niet werkt. En alles wat daar tussen zit.

Floreren betekent dat je realistisch bent over wat er gebeurt en dat je snel kijkt naar wat er wel kan. Als je je snel aanpast aan de situatie, dan kun je verder en blijf je floreren.
 

2. Focus is je eigen weg volgen

Het vinden van je eigen weg is belangrijk voor mij en ook in mijn begeleiding speelt dat een grote rol. Daar ben ik alleen maar in bevestigd.

Het volgen van een standaardrecept of een uitgestippeld pad werkt meestal niet zo goed.

Focus is dan ook lang niet altijd ‘je concentreren op één ding’. Voor sommige mensen werkt dat, maar ik heb anderen gesproken die juist volop floreren door meerdere dingen tegelijk te doen.

Wat ik ook veel zie is mensen die binnen een kader hetzelfde doen op verschillende manieren: een zangeres die haar zingen op allerlei manieren inzet, een taalvirtuoos die de afwisseling juist nodig heeft, maar die een rode draad vindt in haar doelgroep.

Ga dus op zoek naar wat voor jou belangrijk is en ontdek hoe je dat kunt invullen, zodat jij kunt floreren. Als het daarvoor nodig is om het anders te doen dan de meeste mensen, doe dat dan gewoon. Je hebt het nodig om te kunnen bloeien.

Je focus zal je dan niet beperken, maar juist ruimte geven.
 

3. Focus is een rode draad

Als je eenmaal je eigen weg volgt, is het slim om na een tijdje stil te staan om te ontdekken wat jouw rode draad is. Dat kan zitten in een thema, een doelgroep, het soort werk. Het kan ook zijn dat je je richt op een bepaalde wijk in je stad of dorp.

Het kan van alles zijn. Je vindt die rode draad pas als je een tijdje aan de slag bent. Probeer dus gewoon dingen uit en kijk wat er werkt en waar je blij van wordt.

Neem dan een beetje afstand, door stil te staan of te zitten of juist door in beweging te komen door te wandelen. Dan zie je opeens waar het voor jou om gaat.
 

4. Floreren vraagt niet altijd grote stappen

Bij heel veel mensen die gaan floreren zie dat het vaak maar een relatief kleine aanpassing vraagt: een nieuwe gewoonte, een nieuw perspectief, een andere manier van kijken of andere woorden.

Die overzichtelijke aanpassing heeft dan wel een heleboel impact.

Zo heb ik het zelf uiteindelijk ook gedaan bij de start van Floreren door Focus. Hoe ik het doe, verschilt niet extreem veel van Sloworganizing, maar ik leg een andere nadruk. Ik zou haast zeggen een andere focus. Waardoor het mij nieuwe energie geeft.

Wil je daar over sparren? Kijk hier voor een Focusgesprek.