Floreren in 1 woord

Wat floreren precies is, dat verschilt natuurlijk per persoon. De één floreert bij rust en regelmaat, de ander juist bij veel afwisseling. Misschien ben je introvert, zoals ik en heb je niet zoveel contacten nodig. Of je leeft juist op van andere mensen en krijgt daar energie van.

Er is één ding wat iedereen nodig heeft om te floreren: pauzes.
 

Online actief of niet actief?

Ik lees de laatste tijd regelmatig artikelen over mensen die de hele dag online vergaderen. En dat die vergaderingen aansluitend worden gepland.

Toen je nog live vergaderde, had je tenminste nog de tijd die nodig was om van de ene naar de andere plek te lopen. Misschien ging je wel van de ene naar de andere locatie, lopen, fietsend of met de auto.

Als je online vergaderingen op elkaar aansluiten dan heb je geen loze momenten.

Dat lijkt misschien heel efficiënt. Maar dat is het dus niet.
 

Schakelen en beweging

Je hebt schakeltijd nodig tussen onderwerpen, zodat je je acties op een rij kan zetten, bijvoorbeeld. En afschakeltijd. Tijd om even niet beschikbaar te zijn, zodat je de informatie kan verwerken.

Op de middelbare school waar ik op zat, duurden de lessen 50 minuten, daarna was er tijd om van het ene lokaal naar het andere te lopen. Even pauze en even beweging. En toen hadden we nog niet eens computers.

Als al je acties met een scherm zijn, dan heb je die momenten des te harder nodig. Anders zak je helemaal weg en neem je niets meer op.

Maar ook zonder een scherm, heb je pauzes nodig.
Veel meer dan de meeste mensen zichzelf toestaan.

Pauze is volgens mij de meest onderschatte productiviteits- en vitaliteitstool die er is.

Het is misschien niet zo sexy, je kunt het zonder app doen, er komen geen ingewikkelde woorden aan te pas en je hoeft er geen veranderprogramma op los te laten.

Hoewel er natuurlijk best apps zijn, die je erbij helpen, zoals het populaire Ommetje. En het heeft ook zeker met cultuur te maken heeft of je wel of geen pauzes neemt, dus wat dat betreft valt er zeker iets te veranderen.

Drie tips om meer pauze in je dag te plannen en productiever en fitter te worden:
 

1. Neem mini- en micropauzes tussen twee taken

Het is niet handig om van de ene in de andere taak te rollen, net zoals het niet slim is van de ene naar de andere vergadering te gaan.

Zet je camera uit, sta even op. Kijk naar buiten (en niet naar je scherm). Geniet ervan dat je een taak of een deeltaak hebt afgerond. Rek je uit, doe een dansje.

Loop naar de koffie-automaat of de waterkoker, ook als je thuis werkt. Ga naar het toilet, ren de trap op en af (of af en op als je op de bovenverdieping werkt).


2. Neem lunchpauze

Tijdens een werkdag is dit meestal de langste pauze die je hebt. Gebruik het als een moment om even afstand te nemen. Het zou zomaar kunnen dat dat probleem waar je mee worstelde na deze pauze zomaar is opgelost. Juist omdat je even bent weg geweest.


3. Sluit je dag af

Neem aan het einde van je dag 15 of 20 minuten om je dag af te sluiten: welke mail kun je nog beantwoorden? Wat heb je vandaag bereikt? Welke acties moet je inplannen? Hoe ziet je agenda voor morgen er uit en kun je alvast papieren klaarleggen? Wat zijn je belangrijkste taken voor morgen?

Als je dat helder hebt, kun je met een gerust hart je computer afsluiten en ben je ’s avonds echt vrij. Zodat je de nieuwe dag met energie kunt beginnen.


Je hebt dit misschien al vaker gehoord. Maar doe je het ook?

Ikzelf betrap me er regelmatig op dat ik eet aan mijn bureau. Geen goed idee, tijd om daar weer eens scherper op te zijn. Wat kun jij doen om vaker een pauze te hebben?