Vandaag is chocolademelkdag

Misschien herinner je je ook de aflevering van Jan, Jans en de kinderen met Sint Pannenkoek? Opa verzint die feestdag, omdat Catootje trek heeft in pannenkoeken (toen trouwens nog zonder tussen-n).

Een goed idee, vind ik, een feestdag verzinnen. Het is leuk, het geeft het leven een beetje extra.

Daarom roep ik vandaag uit tot Chocolademelkdag.

Gewoon, omdat ik het wel weer vindt voor chocolademelk. Omdat ik zin heb om deze dag wat extra’s mee te geven. Omdat het leuk is.

Dat heeft mijn eigen wijze me ingefluisterd.

Die heeft altijd goede ideeën. Vaak serieus, maar soms zijn ze grappig en speels, zoals dit.

Ik luister daar zoveel mogelijk naar, want het levert altijd iets op. Ook al is dat niet altijd meteen duidelijk of concreet. In dit geval heb ik gewoon plezier om mijn eigen idee.

Voorheen zou ik zo’n inval genegeerd hebben. Dat is toch raar en vreemd? Maar waarom eigenlijk? Waarom zou ik hier niet een beetje plezier mee hebben?

Ik drink de chocolademelk zelf het liefste warm. Maar koud kan natuurlijk ook, net wat je lekker vindt.

Doe je mee?

Lekker knus op de bank met chocolademelk. Eventueel met marshmallows, als je die bij de hand hebt. Of slagroom, natuurlijk.

Misschien verzin ik de komende tijd nog wel meer feestdagen. Ik heb al een appeltaartdag, dat is op 16 mei, ter ere van een overleden vriendin.

Ik kan me voorstellen dat er een pantoffeldag is, dan loop ik de hele dag op pantoffels. Of een snertdag, dan eet ik erwtensoep. Een mutsendag, dan zet ik een muts op (een petdag kan ook).

Ik fantaseer nog even door, want ik denk dat de echte feestdag er nog niet bij zit. Mijn eigen wijze komt vast wel een keer met een volgend goed idee. Dat kan ik rustig aan haar overlaten.

Voorlopig is het chocolademelkdag en ga ik daar nog even van genieten.

Wil je er ook een gewoonte van maken je eigen wijze te volgen?

Dat levert veel op. Plezier, zoals met een grappig idee, maar ook richting en helderheid.

Je hebt dan minder last van uitstelgedrag, je weet sneller wat je prioriteiten zijn en je kunt daardoor makkelijker kiezen.

Het is voor mij een blijvende oefening, om mijn eigen wijze serieus te nemen. Ook, en misschien wel juist, bij de gekke suggesties.

Daarom is het goed om te verkennen hoe je dat doet, je eigen wijze volgen, wat het voor jou betekent en wat je kunt doen om haar beter te horen.

Vanaf 18 november kun je meedoen met Ontdek je eigen wijze. Je kunt het gewoon in je eigen tijd doen en er lekker over sudderen de komende tijd. Daar is het ook echt weer voor.

Hier lees je meer over Ontdek je eigen wijze.

Sint Pannenkoek is trouwens op 29 november. Iets om naar uit te kijken.