Goed zoals je bent?

Je hoort het vaak, dat je al goed bent. Meestal zeggen trainers en coaches dit, die je dan toch iets aanbieden om meer jezelf te worden. Zodat je toch beter uit de verf komt.

Ben je dan goed zoals je bent of toch niet?

Hoe zit dat?

Je kunt veranderen
Hersenonderzoek laat zien dat je kunt veranderen. Tot op hoge leeftijd kunnen je hersenen zich aanpassen. Het is zelf heel goed voor je als je nieuwe dingen blijft doen en nieuwe dingen blijft leren.

Er is veel mogelijk
Binnen je talenten kun je bijna alles doen wat je wilt. In de tijd van mijn ouders waren daar nog veel meer restricties aan. De opties waren duidelijk, maar ook beperkt.

Nu kun je veel meer worden. Met de nadruk op worden. Om iets of iemand te worden, is verandering nodig. Dat vraagt dat je je anders gaat gedragen, dat je bijleert.

Meer opties betekent meer keuzes en dat geeft stress. Er is ook meer onzekerheid: je weet niet of je keuze nu, later nog de juiste keuze is. Of je daar nog je brood mee kunt verdienen, of je er nog blij mee bent.

Eigen verantwoordelijkheid
Omdat er veel kan, wordt je ook zelf verantwoordelijk gesteld voor je succes.

Terwijl dat vaak niet waar is. Veel hangt van toeval af: wat krijg je van huis uit mee? Ben je gewend om te sparen, te leren voor school, te lezen, je te informeren? Of krijg je dat allemaal niet mee.

En vanwege de onzekerheid, die ik hierboven noemde, kun je ook gewoon pech hebben en een onhandige keuze maken.

Succes is de norm
Daar komt nog bij, dat succes vaak als de norm wordt gezien. Je moet succesvol zijn, anders tel je niet mee. Dat stralen mensen uit op social media. Er worden boeken geschreven over succesvolle mensen, je ziet de hele dag succesvolle mensen op tv.

Dat voor elke geslaagde ondernemer er 100 of 1000 zijn die niet slaagden, dat hoor je niet. Dat elke foto op de socials zorgvuldig is geregisseerd, dat vergeten onze hersenen voor het gemak.

Je moet je beste leven leven.
Ook al weet niemand wat dat precies is. Zelf denk ik dat zo nu en dan falen daar gewoon bij hoort.

En een beetje aanklooien, dat is lastig te verkopen. Terwijl dat toch is wat de meeste mensen volgens mij doen. Ik ook.

Wat is een goed leven?
Ik koos het woord floreren voor een goed leven leiden. Maar wat is dat eigenlijk? Filosofen vragen zich dat al eeuwen af.

Voor mij betekent het keuzes maken die bij je passen. En daar naar leven.
Je eigen leven leiden in verbinding met anderen, maar niet het leven leiden dat anderen voor je hebben gekozen.

Met alle mogelijke keuzes, is dat al lastig genoeg.

Zoals gezegd, ik klooi ook maar wat aan, dus vaak weet ik het ook niet precies. En ik weet het al helemaal niet voor iemand anders.

Wat ik wel weet is dat het helpt om bij dit alles stil te staan, zodat je zelf kunt ontdekken wat je te doen hebt. Om je ervan bewust te zijn dat het aanklooien is. Om het jezelf niet kwalijk te nemen dat je het niet altijd ‘goed’ doet.

Het helpt ook om dingen uit te spreken of op te schrijven, zodat je je gedachten kunt vormen. En je je bewuster wordt van waar je heen wilt. Dan kun je in actie komen. Of juist niet, natuurlijk.

Zo maak je de best mogelijke keuzes. Want als je helemaal niet kiest, dan kiest je omgeving voor je. Wil je stilstaan bij je richting en bewuste keuzes maken? Dan is Focus op Floreren iets voor je.