Met de stroom mee

Wil niet zeggen dat je stopt met zwemmen

Zoals veel mensen ben ik dol op plannen maken. Dromen over wat zou kunnen en dan invullen hoe dat er uit zou kunnen zien.

Dat is niet zo gek, ons brein vindt het nou eenmaal superfijn om na te denken over een zonnige toekomst.

Daarbij denk je namelijk vooral aan de uitkomsten van al die plannen, aan de resultaten: je geweldige vakantie, het succes met je bedrijf, de boek dat je gaat schrijven en die nieuwe baan waarbij alles geweldig is.

Als het aankomt op uitvoering, dan zijn je hersenen wat minder behulpzaam. Om wat dan ook te bereiken moet je van de bank komen, nieuwe dingen gaan doen, nieuwe mensen leren kennen, je vertrouwde situatie veranderen.

Daar word je aanmerkelijk minder blij van. Dat maakt beginnen lastig en het is één van de redenen dat voornemens en plannen vaak mislukken.

Daarom pak ik het tegenwoordig anders aan.

Ik maak minder plannen en ik kijk minder ver vooruit.

Minder plannen
Ik moet natuurlijk wel dingen plannen, anders kan ik nooit een programma starten. Dat vraagt per definitie dat ik iets in mijn agenda zet, bijvoorbeeld nu met het programma Floreren door gewoontes. Dat loopt door tot maart en dat is dus gewoon gepland.

Maar verder had ik nog helemaal niet zo veel staan voor dit jaar.

Ik heb wel bedacht hoe ik het wil, namelijk steeds een programma starten en daarna bepalen wat het volgende wordt. Dat ga ik vervolgens promoten en dan kijk ik wel weer verder.

Vermoedelijk kan ik zo vier à vijf keer een programma doen, dit jaar.

Open voor mogelijkheden
Omdat ik zo nog tijd over heb, kan ik open staan voor wat er voorbij komt.

Ik kan een wild idee snel uitvoeren, zoals een extra workshop over het bulletjournal.

Ik kan ingaan op voorstellen van anderen, zoals een workshop over de invulling van je jaar (daarover binnenkort meer).

Als er iets op mijn pad komt, dan kan ik dat gewoon doen. Daar is ruimte voor.

Dat doe ik natuurlijk alleen als ik het echt leuk vind, anders begin ik er niet aan.

En het moet passen bij mijn intentie voor dit jaar, mijn thema of woord van het jaar. Zo houd ik richting en bewaak ik toch mijn grenzen.

Ik kan met de stroom mee gaan, maar ik ben niet gestopt met zwemmen, ik bepaal wel degelijk zelf waar ik uit kom.

Ook als je geen ondernemer bent, kan een thema of woord voor dit jaar je richting geven en je helpen om te kiezen. Als je in loondienst bent, kun je dit ook voor jezelf toepassen. Jaarplannen zijn prima, maar ze geven hooguit een richting aan. Dat is precies wat je hiermee doet.

Vervolgens kun je per kwartaal kijken wat nu het belangrijkste is en daar je acties op afstemmen. Zo blijf je flexibel meebewegen met wat er gebeurt.

Deze inzichten komen natuurlijk niet uit de lucht vallen, ik ben daar al langer mee bezig. En soms vergeet ik het ook weer even, dan ga ik toch tegen de stroom in of stop ik even met zwemmen. Maar uiteindelijk vind ik mijn flow altijd weer terug.

Meer weten over hoe je dit kunt toepassen? Doe mee met de workshop Kickstart je bulletjournal op 17 januari en kickstart je jaar.