Moeheid en je eigen wijze

Het lijkt wel of de Coronamoeheid bij mij nu pas echt goed toeslaat. De afgelopen anderhalf jaar heb ik me er aardig doorheen geslagen, dacht ik. Maar blijkbaar heeft dat toch een hoop energie gekost.

Bovendien merk ik dat ik toch ook bezig ben een aantal dingen ‘in te halen’, hoewel dat helemaal niet kan. Dingen die eerder niet konden, wil ik nu alsnog. Dat leidt allemaal tot een hoop activiteiten.

Terwijl ik eerder de rust juist heel fijn vond en ik me had voorgenomen om dat vast te houden. Dat is op dit moment nog niet echt gelukt. Wat nu?
 

1. Mildheid

Ik kan natuurlijk heel boos op mezelf worden en tegen mezelf zeggen dat het erg dom is van me om me zo te gedragen. Ik had toch voornemens om het rustiger te houden? Dus waarom doe ik dat dan niet?

Maar daar schiet ik echt niets mee op. In feite maak ik het daar alleen maar erger mee. Want dan ben ik druk en moe en voel ik me daar ook nog schuldig over.

Dus ik bekijk mezelf met mildheid. We zitten nog steeds in een uitzonderlijke periode. Dus niet zo gek dat ik nog niet helemaal tot rust ben gekomen en dat ik me nog niet heb aangepast aan de nieuwe situatie.


2. Stilstaan

In elk geval sta ik nu stil bij de situatie. Ik ga er van uit dat dit moeheid is van de afgelopen anderhalf jaar en omdat ik weer dingen doe.

Op dit moment overheerst de stem van mijn oudere brein dat gericht is op leuke dingen en wel NU.

Die stem misschien sterker dananders, omdat daar lange tijd geen ruimte voor was, voor nu leuke dingen. Dus de lange termijn raakt dan soms een beetje uit het zicht. Dat is niet zo gek.

Blijkbaar is dit een overgangsperiode.

Met de winter in aantocht, geef ik mezelf wat tijd. Ik zal eerst goed slapen en zorgen dat ik voldoende buitenlucht krijg.


3. Luisteren naar mijn eigen wijze

Zodra mijn energie terugkomt, kan ik weer luisteren naar mijn eigen wijze.

Dat is de stem in mij die weet wat ik echt wil, met mijn hart. Als ik steeds in actie ben, dan is die stem bijna niet te horen. En als ik moe ben ook niet.

Nu ik weet hoe het zit, kan ik verder onderzoeken hoe ik mijn energie kan verdelen post-Covid.

Dat kan ik op meerdere manieren doen. Het schrijven van dit artikel helpt bijvoorbeeld al: als ik mijn gedachten leesbaar en begrijpelijk moet noteren, dan wordt het voor mezelf ook duidelijker wat er aan de hand is en wat me te doen staat.

Mediteren en wandelen helpen mij ook. Muziek luisteren, hardlopen, in tuin werken, dat kan allemaal helpen. Het is maar net wat voor jou werkt.

Herken je dit? Had je je voorgenomen om het anders te doen na de lockdown? En is dat nog niet gelukt?

Of merk je dat de dingen die eerder werkten nu niet meer werken? Dat is helemaal niet vreemd.


Het is wel goed om bewust tijd uit te trekken om stil te staan bij hoe je het zou willen. Wil je dat samen met mij onderzoeken? Dan heb ik een aanbod voor je: Ontdek je eigen wijze.

Een programma van vier weken, dat je helpt om stil te staan bij wat je wilt. Misschien wil je dingen anders of juist helemaal niet. Misschien wil je iets bijdragen aan de wereld of aan je omgeving. Misschien wil je juist meer tijd voor jezelf. Of misschien heb je nog geen idee, maar voel je wel dat het anders kan.

En om te zorgen dat je het ook echt gaat doen, spreken we elkaar in januari nogmaals, zodat je ook in het nieuwe jaar vasthoudt aan wat je echt wilt. Klik hier om meer te lezen over het programma Ontdek je eigen wijze.