Waarom timemanagement niet werkt (en wat dan wel)

Als je veel te doen hebt en je wilt meer rust, dan zou het zomaar je eerste idee kunnen zijn om je tijd beter in te gaan delen, om een betere planning te maken, met meer detail misschien.

Misschien ga je ook op zoek naar tips en trucs om je mail sneller weg te kunnen werken, om sneller te lezen of om op andere manieren tijd te besparen.

Ik wil niet zeggen dat dat onzin is, maar er is wel een hele belangrijke voorwaarde waaraan voldaan moet zijn voordat al die dingen werken.

Pas als je weet wat je wilt, wat je echt wilt, kunnen die tips en trucs je helpen.

Alleen mijn stelling is, als je eenmaal weet wat je wens is, waar je echt naar verlangt, dan heb je eigenlijk geen timemanagement meer nodig.

Dus als je nog niet echt weet waar je naar verlangt werkt timemanagement niet echt en als je wel weet wat je echt wilt, dan heb je het niet meer nodig.

Waarom zijn er dan toch zoveel cursussen over?

Omdat ontdekken wat je echt wilt en dat ook gaan doen spannend is.

Het is dus veel veiliger en makkelijker om te concentreren op de tips en trucs. Om nog maar weer eens een lijstje te maken, om je planning nog gedetailleerdere te maken, om nog een keer je week en je dagen helemaal netjes in te delen.

Al die tijd hoef je namelijk niet na te denken over wat echt belangrijk voor je is en je hoeft het al helemaal niet te gaan doen.

Er zijn natuurlijk wel goede timemanagementcoaches die je eerst laten nadenken over je doelen. Als je niet weet wat je wilt, dan kun je namelijk ook niet zo goed plannen.

Maar een doel is nog geen verlangen of wens.

Een doel is concreet. Een doel is vaak iets waarvan je denkt dat je het moet doen of het is iets wat veel mensen doen.

Als je echt wilt weten wat voor jou belangrijk is, dan is er iets anders nodig dan alleen een doel. Dan is nodig om stil te staan, letterlijk en figuurlijk, bij wat je echt wilt.

En als je daar een beeld van hebt, dan is de volgende stap om te experimenteren met wat je wilt. Zo ontdek je hoe dat verlangen of die wens er echt uitziet.

Je wens staat los van wat de meeste mensen doen of wat gebruikelijk is. Je kunt natuurlijk best op iets uitkomen wat meer mensen doen, daar gaat het niet om. Je hoeft niet expres anders te zijn.

Waar het juist om gaat is om jezelf te zijn, te ontdekken welke waarden je voorrang geeft en wat echt bij jou past.

Dat geeft richting voor al je keuzes, ook je dagelijkse acties. Je kunt dan steeds bepalen wat je volgende stap is aan de hand van je eigen kaders. En je weet ook wat je niet hoeft te doen, omdat het niet bij je past.

Is dat altijd makkelijk? Nee, dat zeker niet. Mij lukt het steeds beter, maar ik heb het nog altijd nodig om regelmatig actief stil te staan bij wat ik aan het doen ben.

Want voor ik het weet laat ik me beïnvloeden door mijn omgeving. Soms gewoon omdat ik enthousiast raak over iets. En dan kom ik er later toch achter dat dat niet past.

Ik blijf daarom altijd experimenteren, evalueren en bijstellen. Zo maak ik wel eens een zijstap, maar blijf ik toch op mijn eigen pad.

En dan heb ik soms best veel te doen, maar omdat dat allemaal bij mij past, is dat niet erg en raak ik mijn energie niet kwijt.

Wil je het ook minder druk hebben en op een ontspannen manier je eigen pad volgen? Wil je met energie werken aan je inspirerende doelen? Doe dan mee met Floreren door verwondering en focus op je verlangen.