Heeft het nog zin om vooruit te kijken?


Wij mensen houden van plannen en vooruit kijken. Je brein vind dat heerlijk. Maar als alles dicht is, valt er niet veel te plannen. Dat gebrek aan vooruitzicht, kan je somber maken.

Ik denk dat het ook in deze tijd mogelijk is om plannen te maken. Ik denk zelfs dat het noodzakelijk is, wil je de moed er een beetje in houden.

Nou is het ook weer niet leuk om plannen te maken en die steeds te moeten afzeggen. Daar word je ook niet vrolijk van.

Hoe kun je toch vooruitkijken, zonder dat je steeds teleurgesteld wordt?

1. Plan kleine genoegens

Er zijn dingen die altijd door kunnen gaan. Je kunt misschien niet in een café koffie drinken, maar de koffie hoeft er niet minder om te zijn. Wij hebben in deze periode een melkopschuimer aangeschaft, zodat we zelf een fijne cappuccino kunnen maken.

Zo is er nog veel meer kleins waar je wel van kunt genieten. Spelen met je kinderen of je huisdier, een filmmarathon, iets bakken, wandelen, gewoon bellen met iemand in plaats van appen of zoomen. Een bordspel spelen, met iemand gaan wordfeuden, alle letters leggen en een monsterscore halen.

Plan deze kleine genoegens niet alleen, maar merk ze ook op, dan geniet je er nog meer van.


2. Plan coronaproof

Je hoeft natuurlijk helemaal geen dingen te plannen die straks misschien niet kunnen. Je kunt ook plannen alsof we heel 2021 nog last houden van Covid-19. Dus doe je alles online, werk je thuis en blijf je volop afstand houden.

Je weet dan dat je dat plan in elk geval kunt uitvoeren. Gaat het anders? Dan valt het alleen maar mee en kun je je plan makkelijk uitbreiden.

3. Droom over een mooie, nieuwe wereld en doe daar iets aan

Vooral in het begin van de crisis hoorde je veel over de kansen voor vernieuwing. Misschien heb je ook wel een ideaal. Schrijf je ideaal op en kijk vervolgens of je daar zelf een kleine bijdrage aan kunt leveren. Kun je je buurt vrij maken van zwerfafval? Of minder vlees gaan eten? Of nog iets heel anders, net wat jouw ideaal is.

Doe iets haalbaars, zodat je een stap zet naar een betere wereld. Dat geeft een goed gevoel, omdat het iets is wat je zelf in de hand hebt.

4. Plan niet

Plannen in deze tijd is hoe dan ook lastig. Je hoeft het natuurlijk niet te doen. Als je het aandurft, kun je je tijd oningevuld laten en kijken wat er gebeurt. Mijn ervaring is dat dat verrassende resultaten kan opleveren.

Je bent misschien bang dat er niets gebeurt als je niets plant, maar het tegendeel is vaak het geval. Je doet toch wel dingen. Wie weet kom je eindelijk toe aan datgene wat al die tijd op je lag te wachten. Diep verstopt onder alle drukte.

Wil je meer tips over planning? Doe dan mee met de webinars Stilstaan en verder gaan op 20 november 2020