Doe eens een beetje introvert

Dit wordt het jaar van de introvert. Dat stond voorop Psychologie Magazine in januari 2021.

Eindelijk! Was mijn gedachte.

Want ik ben zelf introvert en het lijkt me best lekker als dat wat meer de norm wordt. Zo las ik die kop.

In die periode zaten we nog volop in de lockdowns. Natuurlijk vond ik de volle IC’s en ziekenhuizen vreselijk. Natuurlijk vond ik het ook naar om mijn ouders maar mondjesmaat te zien en om niet naar bioscoop en theater te kunnen. Of naar een concert. Maar ik zag ook goede kanten.

Geen verplichtingen is voor een introvert heel lekker. Nergens hoefde ik nee tegen te zeggen, omdat het me te veel energie zou kosten. Ik had geen dagen nodig om bij te komen van veel mensen.

Het idee was dat meer mensen dit zouden ervaren en dat het post-Covid allemaal wat minder extravert zou worden. Dat je niet meer zou hoeven te schreeuwen om gehoord te worden. Dat meer mensen soms thuis zouden blijven, omdat ze dat ook wel lekker vinden. Tenslotte zitten veel mensen tussen extravert en introvert in, dus die willen ook heus wel eens op zichzelf zijn.

Nu het 2022 is, lijkt daar niet veel van terecht gekomen.

Iedereen lijkt met vakantie te moeten, want het kon 2 jaar lang niet. Iedereen lijkt naar een festival te moeten, want het kan eindelijk weer.

Die zin ‘het kan eindelijk weer’ wordt zelf ook te pas en te onpas overal achter geplakt.

Protesteren werkt schijnbaar alleen als je snelwegen of distributiecentra blokkeert, op een andere manier valt er niets te bereiken.

Op sociale media schetsen veel mensen nog net zo’n luidruchtig beeld als dat ze eerder deden.

Als je het zo ziet, dan lijkt het wel alsof er geen introvert meer over is.

Ik hoop dat het tijdelijk is, een reactie op de afgelopen twee jaar.

En dat we straks met z’n allen toch net wat meer gaan stilstaan. Net wat meer gaan nadenken voordat we roepen. Net wat vaker besluiten om iets niet te doen, om even alleen te zijn.

Want dat helpt, ook voor extraverten. Het geeft ruimte en rust. Het maakt de wereld wat minder lawaaiig en zorgt dat we wat vaker naar elkaar luisteren. En ik denk dat dat echt nodig is om verder te komen en om wat dingen op te lossen.

Mijn boodschap voor dit najaar is dan ook: doe eens een beetje introvert.

Je kunt dat heel makkelijk doen door wat vaker stil te staan bij waar je mee bezig bent en bewuste keuzes te maken. Focus op Floreren geeft je een maandelijks moment hiervoor. Dat geeft lucht.